Posted by on 06/2012 in Art Work, Installation, Portfolio, Sound art | 2 comments

Oerol “Door de rafels van tijd”

” Door de rafels van tijd” op het Oerol festival in bunkers in een bos. Een installatie met bewerkte meubelstukken, geluiden en licht.

Achter dikke muren onder mos weerklinken echo’s van vervlogen tijden uit het verweerd interieur.

Behind thick walls of a bunker covered with moss echo’s past times resound in a weathered interior.

Versleten gedachtes en broze herinneringen huizen in lege lades, rinkelen tussen dof glaswerk en woelen in stoffig beddengoed. In een bunker in het bos ligt onder mos, gruis en stof een verzonken interieur. Meubelstukken met herinneringen uit vergane levens. Voordat houten poten het begeven en tot pulverzand vergaan, luister naar de echo’s van weleer wat in haar klinkt en ontrafel het verhaal.

Zo’n 5000 mensen bezochten de bunker tijdens het Oerol Festival in 2012! Ieder met zijn eigen interpretatie en associatie. Van romantisch, mooi, sprookjesachtig tot luguber en creepy. Ieder maakt er zijn eigen verhaal van. Het werd vergeleken met een Tarkovski film of Doornroosje.

Uiteindelijk is het allemaal begonnen met een idee. Aangespoelde meubelstukken waar nog een vlaag van geluidsherinneringen in huisde. Uiteindelijk kregen de meubels een huis in de vorm van een bunker. Het verhaal ontwikkelde zich naar de plek. De bunker met zijn dikke muren, verstopt in de grond onder het mos als symbool. De meubels zijn zorgvuldig uitgekozen bij de plek en met behulp van filosofisch schrijver S. van Rijckevorsel kwam er ook een verhaal… of meer een omschrijving van een gemoedstoestand van een vrouw. Een vrouw die leeft als een bunker, met dikke muren omzich heen, verstopt onder het mos. De tijd is eroverheen gegaan, maar haar karakter is noch te voelen in het interieur. In de geluiden en het uiterlijk van de meubelstukken. ” De aanwezige afwezigheid” noemde een bezoeker het heel treffend.

Haar wereld verzakte en kantelt  in het zand, hoewel ze dingen probeert te verbergen komen ze weer boven water en komt ze zichzelf weer tegen in de spiegelingen om haar heen… Terwijl de bezoekers in stilte door de bunker struinen ontdekken ze een snikkend bed, een tellende stoel, een rinkelende telefoon n de suizende wind en onrustig gefluister.

 

2 Comments

 1. 18/08/2012

  Ik was op zoek naar de naam van de kunstenares en die staat niet op de site.

  • 20/08/2012

   Hallo Wim,
   Mijn naam is Leonie Muller. Op deze site staat alleen werk van mij. Bij “About me” kan je meer over mijn achtergrond lezen. Bedankt voor je interesse!
   Met vriendelijke groet,
   Leonie Muller

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *