Posted by on 11/2013 in Kunstklas en kunstworkshop, Kunstklas en Workshop, News | 0 comments

Fotografie workshop: Tableau Vivant

Het tableau vivant (‘levend schilderij’) is een 18de en 19de-eeuwse theatervorm. Het werd opgevoerd tijdens feestavonden en politieke bijeenkomsten.Het tableau vivant bestond uit stilstaande, gekostumeerde mensen in een symbolische opstelling met decorstukken. De opstelling werd achter een gesloten gordijn gemaakt. Als iedereen in de juiste houding stond, ging het gordijn open en kon het publiek een of hooguit twee minuten kijken.

In de 21ste eeuw zou de geënsceneerde fotografie een vorm van tableau vinvant genoemd kunnen de worden. In de geensceneerde fotografie is de fotograaf regisseur van zijn beeld.

In deze cursus gaan we op een geënsceneerde manier leren fotograferen. Naast het bepalen van je kader, bepaalt de fotograaf in de geënsceneerde fotografie ook het beeld voor de camera. Dat kan zijn het toevoegen van objecten in een omgeving of afgebeelde personen in een bepaalde pose zetten. Erwin Olaf maakt zorgvuldige composities met zijn figuranten in een bepaalde setting en Teun Hocks poseert zelf in een geschilderde omgeving. Naast deze kunstfotografen is ook de modefotografie een mooi voorbeeld waarbij de foto in scene wordt gezet.

32 Erwin Olaf 36 Teun Hocks

08B modefotografie

De verbeelding van de cursist speelt hierbij een grote rol. In deze driedelige workshop gaan we geënsceneerde fotobeelden beschouwen en zelf aan de slag in het leslokaal en op locatie binnen een bepaald thema. De gereedschappen zullen naast de camera en het licht ook de figuranten, objecten en de locatie zijn. Enige kennis van de fotocamera is handig voor deze workshops. We zullen ons voornamelijk richten op het te creëeren beeld en gebruik van licht. 

Leonie Muller is docent  van deze workshops. Zij is gespecialiseerd in het maken van geensceneerde foto’s in haar eigen beroepspraktijk. Bekijk de photography afdeling voor meer voorbeelden van haar.

Mail voor interesse naar leonie@artimix.nl en u wordt op de hoogte gehouden.

treeeee voorbeeld van een oefening “model in omgeving”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *